Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is een polis die ervoor zorgt dat je de juridische hulp krijgt wanneer je die nodig hebt, zonder dat je je zorgen moet maken over de kosten.

Jouw rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat je niet alleen een advocaat kunt kiezen, maar ook beroep kunt doen op een gerechtsdeurwaarder en een technisch raadsman (expert)

Bovendien heeft een rechtsbijstandverzekering het voordeel dat u een procedure kunt opstarten zonder het risico te lopen dat je wordt veroordeeld tot de kosten van de tegenpartij.

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, worden de gerechtskosten en een rechtsplegingsvergoeding door jouw rechtsbijstandverzekering betaald als het resultaat zou tegenvallen.

Contacteer ons als je twijfelt of je beroep kunt doen op jouw rechtsbijstandverzekering.

Moet je de advocaat nemen van de verzekering?

Neen, je kunt zelf de advocaat van jouw keuze aanstellen. Je hebt dus vrij keuze van advocaat in het kader van een rechtsbijstandverzekering.

Welke soorten rechtsbijstandverzekeringen bestaan er?

Je kunt een aparte rechtsbijstandverzekering afsluiten, die los staat van andere verzekeringen. meestal is dit trouwens fiscaal voordelig.

In veel gevallen is er een rechtsbijstandverzekering verbonden aan een andere verzekering, zoals een familiale verzekering, een brandverzekering of een autoverzekering.

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt bij jouw autoverzekering (wat meestal het geval is), kun je dus vrij een advocaat kiezen om jou bij te staan als je een dagvaarding hebt ontvangen en voor de politierechtbank moet voorkomen.

Ook als je gewond bent bij een ongeval, kun je beroep doen op jouw rechtsbijstandverzekering die je hebt afgesloten bij jouw autoverzekering.

Als je een discussie hebt met jouw familiale verzekering of brandverzekering, kun je een advocaat kiezen op de kosten van jouw rechtsbijstandverzekering om jouw belangen te verdedigen.

Wat als de rechtsbijstandverzekering weigert om tussen te komen?

Als jouw rechtsbijstandverzekering weigert om tussen te komen, kun je of jouw advocaat een verzoek richten tot de gemengde commissie rechtsbijstand.

Hier kunt u een model verzoekschrift vinden voor de gemengde commissie rechtsbijstand.